Ne ölür,ne yaşar

"Şüphesiz, kim Rabbine günahkâr olarak varırsa, kesinlikle ona cehennem vardır. Orada ne ölür, ne de yaşar." Kur'an 20/74

Ölmüyorsun ancak her türlü açlık yanında.. Ölmeyince doymak için taş toprak yemeye başlıyorsun. Mideye oturuyor. Bu sefer her türlü hastalık yanında beliriyor.
Bu sürekli tekrar ediyor.

Ne ölür,ne yaşar derken ilk intiba böyle anlaşılıyor.Peşi sıra gelen ayetler şöyle demekte;

"Her kim de O’na salih ameller işlemiş bir mü’min olarak varırsa, işte onlar için en yüksek dereceler, içinden ırmaklar akan, içinde ebediyyen kalacakları Adn cennetleri vardır. İşte bu, günahlardan temizlenenlerin mükâfatıdır."Kur'an 20/75-76

Ayet salih amel vurgusu yapmakta. Karşılıksız iyilik. Hiç bir şey ummadan,beklentiye bile girmeden ortaya konan güzel şeyler salih amellerdir. Salih arı(ter temiz) demektir.Arının nasıl balı varsa Salihinde ahiret testisinde balı vardır.Allah o balın adını ADN cenneti koymuştur.

Salih amel vurgusunun peşi sıra gelen mümin işareti ile kuşkusuz imana'a ermiş kişilerden bahsedilmektedir. Salih amel ve iman her daim bir arada anılmaktadır. Sakın ola bunları birbirinden ayırmayasınız.

Ve ayet biterken temizlenmekten bahsetmektedir. Bu temizlik su temizliği değil kuşkusuz manevi temizliktir. Bu açıdan "Kur'an a temiz olmayanlar dokunamaz" ayetininde bazı günahların oluşturduğu kir ile Kur'anın anlaşılmayacağına ve Kur'anı anlamayan kişilerin fırkalara ayrılarak ahirette ciddi kayıplara uğrayacağına dair yazılarımızı (http://www.ademkorkmaz.com/yazi/300-kurana-kimler-dokunamaz-ve-anlamaz.html)hatırlatmak isterim.

Karşılıksız iyilik gücünü,salih olmayı dualarımız arasına işlemeliyiz.Tüm eleştirilerimiz yapıcı olmalı.İyilikleri ayırma,küçük iyilik,büyük iyilik diye bir şey olmaz.İyilik iyiliktir.Bu ölçü ile karıncalardan,otlara,meyve ağaçlarından tüm insan çeşitlerine kadar her zerrenin hayır duasını aramalıyız. Bir arı gibi yorulmadan çalışmak için dua etmeli ve merhamet kanatlarını hiç çıkartmamalıyız..

A.K