Einstein Kuantum Teorisyenlerini Şaşırttı
- Ayrıntılar
- Kategori: Bilim
- Salı, 15 Ocak 2013 22:21 tarihinde yayınlandı.
- Gösterim: 2342
"Einstein, ölümünün üzerinen yıllar geçmiş olsa da geride bıraktığı araştırmalarla haklı çıkmaya devam ediyor. Einsten, görelilik teorisinde uzay-zamanın özünde pürüzsüz olduğunu, sadece enerji ve madde baskısıyla büküldüğünü belirtmişti. Bazı kuantum teorisyenleri ise bu görüşe şüpheyle yaklaşarak, uzay-zamanı, moleküllerin durmaksızın var olup yok olmalarından meydana geldiğini savunuyor.
Ancak, elde edilen en son bulgular, Einstein’ın yine haklı olduğuna işaret etti. Üç foton ışınının galaksilerarası yolculuğunu takip eden bir grup fizikçi, ışınların Dünya’ya ulaşma sürelerini analiz ettiklerinde, Alman fizikçinin haklı olduğuna dair sonuçlar elde etti.
Araştırma, ABD’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) fizikçi olan Robert Nemiroff ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Nemiroff, sonuçları, 221’inci Amerikan Astronomi Topluluğu konferansından açıkladı.
Fizikçiler, Dünya’dan yaklaşık 7 milyar ışık yılı uzaklıkta yaşanan Gama Işık Patlaması’yla (GIP) saçılan üç fotonu gözlemledi. GIP patlamaları, süpernova patlamaları veya nötron yıldızlarının birleşmesinde yaşanıyor ve Uzay’a çok yüksek enerjili foton ışınları saçıyor. 7 milyar ışık yılı mesafede yaşanan GIP’tan saçılan fotonlar, 2009 yılında NASA’nın Femmi Gama-ışını Uzay Teleskopu tarafından tespit edildi. Işınlar, sadece birer mili saniyeyle Dünya’ya ulaştı.
Işınların çok uzun bir bir mesafeden Dünya’ya ulaşabilmesi, uzay-zamanın sanılandan çok daha pürüzsüz olduğuna işaret etti.
EVREN HAKKINDA YENİ BİR SIR MI?
Araştırmacılar, neredeyse aynı sürelerde Dünya’ya ulaşan fotonların, Einstein’ın uzay-zaman görüşünü desteklediğini belirtti. Dahası, GIP ile ortaya çıkan fotonların dalgaboylarının, kuantum teorisyenleri tarafından öne sürülen uzay-zaman köpüğündeki ‘daha küçük baloncuklarla’ etkileşime girebleceği ifade edildi.
Nemiroff ve ekibi, ‘eğer modern teorisyenlerin savunduğu gibi köpüğün var olması halinde, fotonların uzun yolculukları süresince darbelere maruz kalacağını ve Dünya’ya birbirlerine çok yakın sürelerde varamayacaklarını’ belirtti.
Böylece, sanıldığının aksine, var olduğu öne sürülen köpük kesin olarak ortadan kalkmış olmasa da, düşünülenden çok daha ‘yumuşak’ olduğu anlaşıldı.
‘Gama Işın Patlamaları’nın Uzay hakkında birçok ilginç bilgi sunabileceğini’ ifade eden Nemiroff, “Eğer köpük varsa, Planck uzunluğundan çok daha küçük olması gerekiyor” dedi.
Planck uzunluğu, metrenin 1035′i kadar ve ışığın bir Planck zamanında kat ettiği mesafeye eşit.
“EVRENİN BİR SIRRI ÇÖZÜLECEK”
Nemiroff, dün konferansta yaptığı açıklamada, “Uzay-zaman köpüğü, ışıkla sandığımızdan daha farklı etkileşime giriyor… Eğer bu bulguları desteklersek, etkileri büyük olabilir” dedi.
Louisiana State Üniversitesi’nden Bradley Schaefer de, “Eğer gelecekte gözlemleyeceğimiz Gama Işın Patlamaları elde edilen bulguları doğrularsa, evren hakkında çok önemli bir bilgiyi ortaya çıkarmış olacağız” dedi."
Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/id/25413186/