Gök bilimciler, tıpkı vücudumuzda olduğu gibi Samanyolu Galaksisi’ndeki kozmik cisimleri birbirine bağlayan ‘kemik benzeri’ bir yapı keşfetti. NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu tarafından elde edilen görüntüler, ‘galaktik iskelete’ dair ilk bulguları oluşturdu.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Samanyolu Galaksisi’nin ‘kemiksi’ yapısını ortaya çıkardı. 172 milyon km ötede Dünya’nın yörüngesinde hareket eden Spitzer Uzay Aracı, kızılötesi ışıkta yaptığı gözlemlerde daha önce benzerine rastlanmamış görüntüler elde etti.
Spitzer, Evren’in neresinden yayılıyor olmasına bakmaksızın, mutlak sıfıra denk gelen -273 derecenin üzerindeki tüm kızılötesi ışınları, dolayısıyla kızılötesi radyasyonu tespit edebiliyor.
NASA’nın yayımladığı fotoğrafın alt kısmında, iki parlak kozmik cismin arasında uzanan, ince-karanlık bir şerit görülüyor. Samanyolu’nda gözlemlenen ilk ‘kemik’ olarak tanımlanan kozmik yapı, kendisine şekil veren devasa bir yapının parçası olarak belirtildi.
Discovery News’in haberine göre, ABD’nin California eyaletinde düzenlenen Amerikan Astronomi Topluluğu konferansında konuşan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Alyssa Goodman, “Galaktik İskelete ait ilk kez bu kadar net bir görüntü elde ettik” ifadesini kullandı.
‘Galaktik kemik’in keşfedildiği araştırmanın sunulduğu konferansta dün açıklamada bulunan gök bilimciler, ilk kez 2010 yılında tespit edilen ancak yeterince araştırılamayan kozmik yapıya ‘Nessie’ adını verdi. Sanıldığından çok daha uzun olduğu anlaşılan Nessie, yaklaşık 300 ışık yılı uzunlukğa ve 1-2 ışık yılı genişliğe sahip.