Kehf süresinde misal verilen olaylardan

Kehf süresinde misal verilen olaylardan birin de Allah'ın Hakem;Hikmet sahibi olan,yaptığı her işte hikmeti gözeten sıfatı nasıl okunur? Düşüncesine cevap niteliği taşır.

Tüm ibadetlerine ve çok iyi insan olmana rağmen Allah gemini deliyorsa(İşlerini sekteye uğratıyorsa) bileceksin ki gemin sana bağışlanacak.

" «Gemi, denizde çalışan bir kaç yoksula aitti. Onu kusurlu kılmak istedim, çünkü onların ilerisinde her sağlam gemiye zorla el koyan bir hükümdar vardı.»"18:79

Seninde gemine göz diken zorbalar var.. İsyan etme ve zorlama,hikmete sarıl..

Güzeller güzeli,çok sevdiğini düşündüğün değiştirilmiş ise aklına Musa gelecek ve bileceksin ki Allah sana daha hayırlısını verecek ve böylece köle olmana,bir zalime kul olmana,bu kulluğun sebebi ile zillete düşmeni engelleyecek.

"Erkek çocuğa gelince, onun ana babası, mümin kimselerdi. Bunun için (çocuğun) onları azgınlık ve nankörlüğe boğmasından korktuk.,Rablerinin onlara, bu çocuğun yerine temizlikte daha ileri, merhametçe daha duygulu bir çocuğu vermesini diledik."18:80,81

Sabredecek ve bu ayeti hatırlayacaksın.Çok sevdiğin şeyi elinden almışsa "vardır bir hikmeti" diyeceksin. Ve ölüm bu dünya için negatif okunsa da,işin gerçeği her canlının mutlaka başına gelecek doğal bir süreç olduğunu ve bir başlangıç olduğunu akılda tutacaksın.

(Kehf suresi misale geçmeden önce özel bir uyarı ayeti ile dikkat çeker; "And olsun ki, Biz bu Kuran'da insanlara türlü türlü misali gösterip açıkladık. İnsanın en çok yaptığı iş tartışmadır.".Kehf/54 Misal deyip önemli bir şeyi açıklarken,taklitçi düşüncenin, misal içinde geçen fiile kitlenmesi mesajı perdelemektedir.)

İçinde bulunduğun toplumun,tüm kötü sözlerine,kibrine,sana karşı kör kalışına rağmen,tüm yapılan zalimliklerine rağmen,onlar gibi olmayacak, dürüstlüğün ve saflığın duvarını en iyi şekilde yükselteceksin.

"Duvara gelince: O şehirdeki iki yetim çocuğa aitti ve altında onlara ait bir hazine vardı. Babaları da salih biriydi. Rabbin onların erginlik çağlarına ermelerini ve Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini çıkarmalarını diledi. Ben bunu kendi görüşümle yapmadım. Haklarında sabır gösteremediğin şeylerin yorumları (iç yüzleri) işte budur." 18:82

Ve bileceksin ki Allah,senin elin ile kim bilir hangi hazineleri kimler için saklıyor.Sabır göstermediğin şeylerin kurbanı olmayacaksın.

A.K