"İnanan kullarıma söyle, en güzel şekilde konuşsunlar. Doğrusu şeytan aralarını bozmak ister. Şeytan şüphesiz insanın apaçık düşmanıdır." Kur'an 17/53
İslam literatüründe Şeytan her türlü kılığa,şekle,anlama bürünebilir. Bilinen,bilinmeyen tüm alemlerde tekrar dirilteceğimiz güne kadar,kıyamet gününe kadar izin verilmiş şer odaklı bir manadır. Bazen birey olur,bazen organizasyon.. Yine Kur'an bir takım insanlarla şeytan'ın cehennemde tartışmasınida anlatır .
Bir takın şeytan yandaşları şeytana "Senin yüzünden buraya geldik" deyince Şeytan da der ki;
“‘Şüphesiz ki Allah size gerçek olanı vaat etti, ben de size vaat ettim, ama size yalancı çıktım! Zaten benim size karşı bir gücüm yoktu. Ancak ben sizi (küfür ve isyana) çağırdım, siz de geldiniz. O halde beni kınamayın, kendi kendinizi kınayın! Ne ben sizi kurtarabilirim, ne de siz beni kurtarabilirsiniz! Ben, önceden beni Allah’a ortak koşmanızı da kabul etmemiştim.’ Doğrusu zalimler için can yakıcı bir azap vardır!” (İbrahim Suresi, 22)
Bu hazin son hakkında çok kez tavsiylerde bulunuyoruz. Kaç kez demeliyiz.Kur'an dışında bütün kaynaklarda Şeytan'ın hakimiyeti vardır.
Ölüm anında çoklarının sekarat diye andığı zamanda Şeytan son oyununu sahneye koyar. En çok güvendiğin zat şekli ile gelir ve telkinlere başlar. Durumu en tehlikeli olanlar kutsalları,Allah dışında dostları olanlardır.
Ölüm anında müridin en çok itibar ettiği,her sözüne onay verip güvendiği Gavs/Şeyh/Üstat/Hoca/Evliya şekli ile fısıldamaya başlar..
Ve iş şeytanın kesin bir zaferi ile sonuçlanır.Ancak"Allah'ın Kitap'ına sarılanlar ve dinlerine Allah için candan bağlananlar müstesnadır."(Kur'an 4/146)
"Öyleyse sen, sana vahyedilen Kur'an'a sımsıkı sarıl. Şüphesiz ki sen doğru bir yol üzerindesin."(Kur'an 43/43)
Kur'an'a sarılmak manasını : Kitabı kollarının arasına almak olarak anlayan milyonlarda vardır..