Beğenmek,Şükür ve Kibir

Birini begenmeniz için sizden daha iyi olması gerekmektedir.

Manevi ve maddi anlamda sizden daha aşağıda ve daha berbat halde gördüğünüz kişileri beğenemez ancak rol yaparsınız.
Çünkü bu insan dogasına aykırıdır.Kendinizden daha kötü durumdaki insanları gördüğünüzde o halde olmadığınız için şükretmeniz  gerekmektedir. Ki akıllı insanlarda zaten şükreder.

Özürlü birini,dilenen birini,sapık yola düşmüş birini,huzur bozulmuş,fakir,kimsesiz,çok şişman,bedeni çok zayıf,hasta vb.. türlü hallerde ki insanları gördüğünüzde;

-Rabbim bana ve sevdiklerime o durumları yaşatmadığın için sana yarattığın varlık sayısınca şükürlerler olsun,teşekkür ederim. Böyle veya benzer şekli ile duygularımızı ifade etmemiz gereklidir.

Aksi halde şükür dışında  mutlaka insanda ortaya çıkacak olan kibir ise çok tehlikelidir.Ve yukarda ki gibi şükretmeyen kişileri ise kibir sarar. Şükürsüzlüğün oluşturduğu boşluk mutlaka dolmak zorundadır.Bu yüzden kibir hakim olur. Ve kibirin dayanılmaz bir cazibesi vardır.Gıybet ederken alınan hazzın belki on katı insanda meydana gelir.



Ve kibirin oluşturduğu duygular bir çeşit güçlü küçümseme ve bundan zevk alma olayına dönüşür.
Öyle zevk ve haz alır ki bu kelimelere dökülemez.  Recep İvedik gibi filmleri izlerken bu haz oldukça kolay gözetlenebilir.

Benzer filmlerinin çok beğenilmesi aslında izleyicilere moral vermesindendir.Bir sigara tiryakisinin sigara içerken ki yaşadığı hal gibi kibirin hakim olduğu kişilerin malesef küçük göreceği,alaya alacağı birilerine ihtiyacı vardır.
Çünkü izleyici bu filmlerdeki barbar,aptal insan tiplemelerini gördükçe rahatlar ve morali düzelir.

Hep yarışta olduğu bu dünyada kendinden daha kötü,daha aşağı kişilerin olduğunu bir film süresince hisseder.Bu ona medeni cesaret verir.Ve ego tam anlamı ile bilinci kandırır.Çünkü egonun varlığını devam ettirebilmesi için kibire ihtiyacı vardır. Bilince sürekli olarak mazeret göstermesi gereklidir. Mazeret gösteremediğinde gerçek patron ego yu şöförlükten men edecektir.
Anlaşılması zor bir konu.Lakin ilk parağrafta işaret ettiğim mananın zıttı yönünde ortaya konulan eylemler beğeni değil,ilgi ve hayranlıktır. Bu tiryakinin sigarayı sevmesi gibi bir durumdur.

Allah'a sığınmak lazımdır.

Öte yandan kişi birini normal bir ruh halinde iken beğeniyorsa bu şu anlama gelir.

Beğendiği kişiden çok daha kötüdür. Mesela Gaddarlığı ile ünlü Cengiz Han'ı beğeniyor ve seviyorsa bu şu anlama gelir.
Bu duyguya ulaşan insan kesin olarak ondan daha gaddar ve daha zalimdir. İmkanları el verse daha beterini yapacaktır.

Kişi çok başarılı bulduğu dedesini çok beğeniyorsa bu dedesinden daha başarısız olduğu içindir.

İşte iyilik yolunda çalışmalar yapan güzel insanlar konuşmaya başlayınca onu dinleyenler hiç kimseyi beğenmediklerini zannına kapılır. Ama iş esasında çok daha farklıdır.

Bütün bu izahları eğer kavraya bilirseniz mana yönü ile hayatı okumanız kolaylaşacaktır.

Ey HALÎM olan Rahman ve Rahim Allah'ım! Bizleri tatlı bir su gibi etrafında toplanılan ve rızan için sevilen insanlardan et!

Sevgi ile,

ADEM KORKMAZ